Jubilæumsgave til Københavns Kommune

Alle tiders bygherre, Christian 4., gjorde det muligt for de københavnske malere at stifte deres eget laug – i år for 400 år siden. Det har lauget nu kvitteret for med en kostelig gave til byen.


Københavns Malerlaug afleverede i går torsdag sin jubilæumsgave til Københavns Kommune: Istandsættelsen af vinduer og portfag i atriumgården hos Thorvaldsens Museum, hvis fredede bygning ejes af Københavns Kommune.

– Christian 4.s monumentale byggerier i 1600-årene gjorde det for første gang muligt for malerne at slå sig permanent ned. Dermed var grundlaget skabt for stiftelsen af Københavns Malerlaug, der i år fejrer sit 400 års jubilæum, lød det fra oldermand Per Vangekjær under en lille festlighed på museet.

– Derfor var en gave til Københavns Kommune noget af det første, vi besluttede os for, da vi gik i gang med jubilæumsforberedelserne. Gaven skulle være et synligt udtryk for, hvad godt malerhåndværk formår: Når det gælder faglig indsigt, valg af materialer og håndværksmæssigt korrekt udført malearbejde. Dertil måtte det gerne handle om en særlig bygning, der stod centralt i københavnernes bevidsthed, uddybede Per Vangekjær og fortsatte:

– Museets atriumgård er et helt exceptionelt rum, der ligesom bygningens øvrige facader fremstår rigt dekoreret. Hér fandt vi, hvad vi søgte: nemlig vinduerne og portfagene, der fremstod med en smuk – men måske lidt vel rigelig – patina. Her var en udfordring, der ville give os alletiders lejlighed til at demonstrere en bred vifte af fagets discipliner.

Forud for malearbejdet har lauget udvirket en farvearkæologisk undersøgelse, der blev foretaget af konservator Johanne Bornemann Mogensen fra Nationalmuseet. Undersøgelsen afslørede, at vinduer og porte oprindelig har været sat med en klar chromoxidgrøn; en blanding af berlinerblå og chromgul.

Arbejdet på den fredede bygning har blandt andet forudsat anvendelse af arbejdsmiljøkritiske malematerialer. Derfor har der undervejs været særligt fokus på indretning af arbejdspladsen og beskyttelsen af medarbejderne, så arbejdet har kunnet foregå arbejdsmiljømæssigt forsvarligt under iagttagelse af alle gældende regler.

– Det har været lidt af en udfordring, at de materialer, der oprindelig har været brugt, enten ikke findes længere, eller er blevet udfaset af arbejdsmiljøhensyn, konstaterede laugets tovholder bag projektet, formanden for Københavns Maletekniske Udvalg, Dan Wiche.

Til de 33 støbejernsvinduer har været anvendt beskyttelsesproduktet Rust-Oleum til erstatning for den oprindelige blymønje, hvor det har været fornødent, mens malearbejdet er udført med alkydmalingen Cover-it fra Beck & Jørgensen. De 19 porte og døre er ligeledes behandlet med Cover-it.

Både museumsdirektør Annette Johansen museets husarkitekt, Charlotte Felding, kvitterede for gaven:

– Vinduer og portfag har ikke været sat i stand siden 1970’erne, og det har igennem mange år været mit store ønske at få istandsat dem. Men så kom Malerlauget forbi – og vupti! – var det hele klaret, sagde Charlotte Felding, der kunne tilføje, at vinduer og porte kun har været malebehandlet ganske få gange siden museumsbygningens opførelse.

Borgerrepræsentationens første næstformand, Lars Weiss, tog imod gaven på vegne af Københavns Kommune:

– Jeg er sikker på, at den stolte danske tradition for at levere malearbejde af højeste faglige kvalitet i absolut verdensklasse er en af hovedårsagerne til, at byen fremstår så smuk, som den gør. Jeg vil gerne takke for den smukke gave, der demonstrerer på fineste vis, hvad malearbejde kan præstere, sagde Lars Weiss, der ønskede Københavns Malerlaug til lykke med jubilæet og til Thorvaldsens Museum med den smukke atriumgård.

© KØBENHAVNS MALERLAUG 2024
crossmenu