Gå tilbage

Malerrulle

Hvornår blev malerrullen opfundet?

Malerrullen blev patenteret i Canada og USA under Anden Verdenskrig. I Danmark blev den lanceret sammen med de første vandfortyndbare plastmalinger i 1952.

Malerrullen – også betegnet dupperullen – blev markedsført i fagbladene, men allerede da var gør-det-selv ved at slå igennem. Således kunne forbrugerne allerede samme år, som rullen blev lanceret i Danmark, fordybe sig i publikationen ”Mal selv” – oversat fra amerikansk.

I USA havde man erfaret, at de nye plast- og latexmalinger hurtigt og let lod sig rulle på. I 1955 havde flere danske malere taget rullen i brug, og i 1972 var den blevet et værktøj i den almindelige arbejdsdag.

De første malerruller var beklædt med lammeskind. Dermed egnede de sig til olieholdige malinger. Til vandfortyndbare malingstyper skulle rullerne helst beklæde med neonplys.

Malerrullen medførte på den ene side en væsentlig produktivitetsforøgelse i malerfaget og på den anden, at malearbejde – i kombination med de moderne malingsprodukter – blev lettere at kaste sig ud i for forbrugerne.

Kilde:
Johanne Bornemann Mogensen; ”Malet”, Gads Forlag og Københavns Malerlaug, 2022.

Illustration: Foto fra annonce fra Flügger bragt i Københavns Malerlaugs medlemsblad i 1952.
© KØBENHAVNS MALERLAUG 2024
crossmenuarrow-left