Danmarks første kvindelige maler

Asta fik svendebrev i 1907

Det er en kendt sag, at der er rigtig mange kvinder i malerfaget. Rent faktisk er ofte mere end halvdelen af eleverne på 1. grundforløb under maleruddannelsen kvinder.

Men hvornår fik vi den første færdigudlærte, kvindelige maler?

Det gjorde vi i 1907! I Københavns Malerlaugs medlemsblad nr. 2, 1907, berettes om islandske Asta Arnardottir, der som den første kvinde ”har opvist svendeprøve” – og tilmed så dygtigt, at hun modtog Haandværkerforeningen i Kjøbenhavns bronzemedalje derfor under Medaljefesten på Københavns Rådhus dét år.

Videre hedder det, at hun er født og opvokset i Reykjavik og stod i lære ”i nogle år” i sit hjemland. Hendes læretid blev afsluttet hos det velanskrevne københavnske malerfirma, Bernh. Schrøder, Hansens & Nielsens Forretning.

I Dansk Kvindehistorisk Leksikon læser vi om en anden kvindelig maler, Karen Hansen, der blev udlært i sin hjemby, Nykøbing Falster, i 1908.

Hun tog på valsen – til Tyskland – og mødte her blandt andre netop Asta Annardottir.

Vel hjemme i København etablerede Karen egen virksomhed – i starten med Asta som kompagnon – og meldte sig ind i Københavns Malerlaug i 1910, formentlig som laugets første kvindelige medlem.

Kilde:
Dansk Kvindebiografisk Leksikon og Københavns Malerlaug

Asta Annardottir afbilledet i Medlemsblad for Københavns Malerlaug.
© KØBENHAVNS MALERLAUG 2024